Circulaire grondstof

In vergelijking tot andere bouwmaterialen is hout
een zeer circulaire grondstof.  

Wat maakt hout zo bijzonder?

 

De cirkel is rond.

Een circulaire economie is volgens ons een waardig vervanger van het traditionele lineaire model. Waar 'take-make-waste' de laatste decennia gebruikelijk is geraakt, is een circulaire economie erop gericht om vanuit 3 principes juist zo min mogelijk afval te genereren:

  • Ontwikkel vanuit afval en vervuiling

  • Houd producten en materialen in gebruik

  • Herstel de natuurlijke systemen

Zo wordt er een regenererende cirkel gecreëerd in plaats van een continue afvaltoename. De Ellen MacArthur Foundation heeft deze ontwikkeling op een pakkende manier visueel gemaakt:

Plancker Circulaire Visie 2021.png

Hout is van nature biologisch afbreekbaar

Waar links in het schema de biologisch afbreekbare materialen met een groter gemak circuleren, is dat aan de rechterzijde met de technische materialen vaak lastiger. Dit maakt onze voorliefde voor hout zo groot. Een krachtig en toch biologisch afbreekbaar materiaal dat met enkel zonlicht, aarde en tijd kan vernieuwen.

Onze producten

Het Barnwood dat wij verzamelen heeft daarbij geen nutriënten nodig om aan een tweede leven te beginnen. Zelfs bij eventueel impregneren is er te kiezen voor bio-based olieën. Het enige afval wat we creëren is dan eventueel snijverlies bij het inpassen van het hout in uw projecten. Dit afval is echter van geheel andere aard dan een technisch materiaal waar chemische stoffen in zijn verwerkt.

Image by Artem Maltsev

Mogen we u uitnodigen?

We werken graag met elkaar aan een houdbare wereld. Komt u gerust eens kijken in onze showroom wat oud hout voor uw project kan doen.