top of page
Shou Sugi Ban Lariks Front 1.jpg

shou sugi ban.

Japans vakmanschap in Hollandse handen.

Shou Sugi Ban (焼杉板) is een Japans houtproduct dat letterlijk betekent “gebrande cipres”. Dit bijzondere product is in de 18e eeuw in Japan ontstaan als duurzame gevelbedekking om de typische houten huizen in Japan te beschermen tegen natuurbranden en weersinvloeden.

Volgens deze bijzondere eeuwenoude traditie wordt Ceder of Cipressenhout aan één zijde gebrand met een speciale houtbewerkingstechniek die in het Japans “Yakisugi” genoemd wordt.

Shou Sugi Ban wordt ook wel zwartgebrand hout genoemd. Het zwarte hout geeft zuivere, duidelijke lijnen en onthult een inherente textuurachtige schoonheid. Het vuur zorgt voor een bijzondere textuur en kleur van het hout met specifieke moderne uitstraling.

De planken worden per drie tegen elkaar geplaatst, waardoor ze een schoorsteen vormen. Binnen de schoorsteen wordt een vuur aangewakkerd, waardoor het hout zijn koolstoflaag krijgt. De zo ontstane koollaag zorgt voor een natuurlijke brandvertraging en beschermt tegen insecten en schimmels.

15 Shou sugi muur en ruimte.jpg

Persoonlijke keuze

Overigens is het mogelijk om dit zwartgebrande hout per plank of precies in de gewenste hoeveelheid bij ons in te kopen. Liever even zien? Het is altijd mogelijk even langs te komen in Gorinchem. Plan hier een ​​afspraak in of bel ons even om in alle rust het perfecte hout te kiezen in ons magazijn.

bottom of page