Wij maken u erop attent dat Shou Sugi Ban een natuurproduct is en dat er in de loop van de tijd kleine verweringsplekken kunnen ontstaan op het hout. Door de invloed van het weer en de zon kunnen er immers stukjes van het Shou Sugi Ban loslaten. Het onbehandelde hout wat hierachter zit zal in de loop van de tijd opnieuw vergrijzen. Ook de noesten in het hout kunnen anders verkleuren dan de rest van het hout. Het geheel zal dus vergrijzen. Dit onderdeel van ons product wordt in Japan ‘Wabi-Sabi’ genoemd: de esthetiek van veroudering en imperfectie.

Verwerkingsvoorschriften Shou Sugi Ban

Voor het verwerken van Shou Sugi Ban als gevelproduct zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden.

Bevestigingsmaterialen

De planken dienen te worden bevestigd met RVS schroeven. De lengte van de schroef is afhankelijk van het profiel, de houtsoort en het toepassingsgebied. Voor het monteren van ons standaard 4-zijdige profiel in Lariks van 20 x 140 mm, adviseren wij onze Shou Sugi Ban Ultimate potdekselschroef 5.0×50 rvs410 RAL9005 (gitzwart)

Montage

Bij een verticale montage dienen de delen als open gevelbekleding gemonteerd te worden.

De maximale h.o.h. afstand is 600 mm en de achterconstructie heeft 1,5 x de dikte van de toegepaste gevelbekleding.
De horizontale latten dienen minimaal 15% schuin te lopen richting de binnengevel om vocht af te laten vloeien van de gevel.

Shou Sugi Ban wordt gemonteerd onder dezelfde richtlijnen als andere houtachtige gevelbekleding. Deze richtlijnen vindt u op: http://www.houtdatabase.nl/infobladen/houtwijzer_gevelbekleding-massief-hout_jan2018.pdf

Bij open gevelbekleding dient er een tussenruimte van +7 mm te worden aangehouden tussen de verticale delen. De koppen dienen afgekort te worden onder een hoek van 15 graden aan boven- en onderzijde zodat dit afwatert naar de buitenzijde. Deze koppen dienen opnieuw zwart behandeld te worden. Hiervoor adviseren wij Monocoat Hybrid Wood Protector Charcoal.

Afwerking

Wij adviseren om Shou Sugi Ban af te werken met Monocoat 707. Dit kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Monocoat 707 is een water gedragen houtafwerking wat Shou Sugi Ban goed afsluit waardoor het niet meer afgeeft en goed is beschermd.

Onderhoud

Als Shou Sugi Ban niet behandeld wordt met Monocoat sealer zal de zwarte laag gedeeltelijk wegbrokkelen of wegspoelen onder invloed van de weersomstandigheden. Voor het behoud van uw gevel is bovenstaande afwerking aan te raden, gevolgd door goed onderhoud. Een degelijk onderhoudsschema vindt u op:  https://www.rubiomonocoat.com/uploads/downloadsfile/orig/aa/nl/4449.pdf?v=1517563542

Start typing and press Enter to search